avoavocat.ro
  • Acasa
  • Despre Noi
  • SERVICII
    • DREPT CIVIL
    • EXECUTARE SILITA
    • RECUPERĂRI CREANȚE
  • Blog
  • Contact
  • Programare Online
0721032661 | office@avoavocat.ro
divort_02672800
8 iulie 2019

DIVORTUL. DESFACEREA CASATORIEI PRIN DIVORT. MOTIVE. PROCEDURA. COSTURI.

Av. Jipa Eliza Elena DREPTUL FAMILIEI, LITIGII DIVERSE AVOCAT DIVORT, cat timp dureaza un divort, costuri divort, custodie comuna, custodie exclusiva, desfacereacasatoriei, divort, divort administrativ, divort cu minori, divort de comun acord, divort fara minori, divort instanta de judecata, divort judecatorie, divort judiciar, divort notar, divort notarial, domiciliu comun monor, motive de divort

Divortul este definit ca fiind actul de desfacere a casatoriei dintre soti.

Conform prevederilor Noului Cod Civil, sediul materiei in procedura Divortului, acesta poate avea loc, in urmatoarele cazuri:

ARTICOLUL 373 Noul Cod Civil

  1. a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;
  2. b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
  3. c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
  4. d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei

In ceea ce priveste procedura Divortului, aceasta este urmata conform dispozitiilor legale prevazute de Codul de Procedura Civila art.914 – art.934.

Procedura pe care o puteti urma in cazul in care doriti desfacerea unei casatorii :

DIVORTUL ADMINISTRATIV – aceasta procedura poate fi urmata doar in cazul in care sotii cad de comun acord asupra divortului si atunci cand nu sunt implicate compii minori.

DIVORTUL NOTARIAL – aceasta procedura poate fi urmata de asemenea doar in cazul in care sotii se inteleg asupra divortului. Aceasta procedura a divortului este diferita de cel pe cale administrativa datorita faptului ca in acest caz sotii pot divorta de comun acord chiar daca divortul implica si copii minori. Mai mult decat atat, doar daca sotii cad de comun acord, in aceasta procedura poate fi facut si partajul.

DIVORTUL JUDICIAR – procedura pe cale judecatoreasca este urmata de catre sotii care nu cad de acord asupra divortului. Divortul se judeca de catre Judecatoria in circumscriptia unde a avut loc ultimul domiciliu comun al sotilor. Casatoria poate fi desfacuta chiar daca unul dintre soti nu este de acord si indiferent daca exista sau nu copii minori.

Astfel, in ceea ce priveste divortul de comun acord al sotilor acesta se va realiza doar daca daca acestia convin de comun acord asupra tuturor aspectelor ce privesc desfacerea casatoriei, si anume:

  • numele de familie pe care il vor purta dupa divort;
  • exercitarea autoritatii parintesti obligatoriu de catre ambii parinti;
  • stabilirea domiciliului copiilor dupa constatarea divortului;
  • modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii – programul de vizita;
  • stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor – pensia alimentara.

In cazul in care sotii nu cad de comun acord asupra aspectelor mai sus aratate, Instanta de judecata este singura varianta pe care o vor putea urma pentru desfacerea casatoriei.

In urma intentarii diformtului in fata instantei de judecata aceasta poate desface casatoria astfel:

  • Divorţul din culpa unui dintre soti – atunci cand instanţa stabileşte culpa unuia dintre soti in destrămarea casatoriei;
  • Divorţul din culpa ambilor soti- atunci cand instanţa stabileşte culpa ambilor soti in destramarea casatoriei. Divortul din culpa ambilor soti poate fi pronuntata de catre instanta chiar daca unul dintre soti a intentat actiunea de divort iar instanta a constatat, in urma probatorului administrate, ca vina apartine ambilor soti.
  • Divorţul din cauza stării de sanatate a unuia dintre soţi – desfacerea căsătoriei se pronunţă fara a se  face mentiune despre culpa sotilor.
  • In cazul in care sotii sunt separate in fapt de cel putin 2 ani – instanta va pronunta divortul din culpa exclusiva a sotului care a introdus cererea de divort, doar dup ace a verificat si a constatat existent si durata despartirii in fapt a cel putin 2 ani.

De stiut este si faptul ca daca actiunea a fost introdusa pe rilul instantei de judecata – impacarea sotilor poate intervenii pe tot parcursul procesului, atunci cand instant va lua act de impacare si va inchide dosarul.

Un nou dosar de divort va putea fi deschis de care oricare dintre soti, oricand dupa impacare, in cazul in care problemele dintre acestia nu au fost totusi remediate.

In ceea ce priveste costurile ce implica un astfel de proces, conform OUG 80/2013, cuantumul taxei judiciare de timbre este diferit dupa cum urmeaza:

  • 200 lei atunci cand cererea de divort este introdusa la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti si insusita de celalalt sot;
  • 100 lei atunci cand exista motive temeinice ce arata faptul ca raporturile dintre soti sunt grav vatamate iar casatoria nu mai poate continua;
  • 100 lei atunci cand cererea de divort este introdusa pentru motivul separarii in fapt de cel putin 2 ani;
  • 50 lei atunci cand motivul introducerii cererii de divort este starea de sanatate ce face imposivila continuarea casatoriei.

Trebuie sa cunoasteti faptul ca, o cerere de divort va cuprinde, pe lângă cele prevăzute de lege pentru cererea de chemare în judecată, numele copiilor minori ai celor 2 soţi ori adoptaţi de aceştia.In cazul in care nu sunt copii minori acest aspect va fi mentionat in cuprinsul cererii de divort/cererii de chemare in judecata.

Actele atasate cererii de divort sunt: o copie a certificatului de căsătorie şi, după caz, cate o copie a certificatelor de naştere ale copiilor minori. Atunci cand este cazul, la cererea de divort poate fi atasata tranzactia incheiata intre parti cu privire la aspectele accesorii ale divortului (domiciliul minorilor, numele dupa casatorie, programul de vizita, pensia alimentara etc.)

 

AMENZI RUTIERE. CUM CONTESTI UN PROCES VERBAL INCHEIAT DE UN AGENT DE POLITIE.

Related Posts

50872935_2217861575146726_8774872301763035136_n

LITIGII DIVERSE, TAXA AUTO / TIMBRU DE MEDIU

AMENZI RUTIERE. CUM CONTESTI UN PROCES VERBAL INCHEIAT DE UN AGENT DE POLITIE.

executare-silita

DARE IN PLATA, DREPT BANCAR, EXECUTARE SILITA, LITIGII DIVERSE

EXECUTARE SILITA FIDEJUSORI

divort

DREPTUL FAMILIEI, LITIGII DIVERSE

AUTORITATEA PARINTEASCA EXCLUSIVA SE POATE ACORDA? CARE ESTE PROCEDURA SI CARE SUNT CONDITIILE? PROCESE CASTIGATE!

Recent Posts

  • divort_02672800DIVORTUL. DESFACEREA CASATORIEI PRIN DIVORT. MOTIVE. PROCEDURA. COSTURI.
    8 iulie 2019
  • 50872935_2217861575146726_8774872301763035136_nAMENZI RUTIERE. CUM CONTESTI UN PROCES VERBAL INCHEIAT DE UN AGENT DE POLITIE.
    5 iulie 2019
  • executare-silitaEXECUTARE SILITA FIDEJUSORI
    3 iulie 2019

Latest Tweets

→ Follow me
avoavocat.ro
© Copyright avoavocat.ro Jipa Eliza Elena. All right reserved.

VA STĂM LA DISPOZIȚIE PENTRU SOLUȚIONAREA PROBLEMEI JURIDICE PE CARE O AVEȚI!

Contactează-ne cu încredere!

Tel: 0721032661

E-mail: eliza.jipa@avoavocat.ro / office@avoavocat.ro