AMENZI RUTIERE. CUM CONTESTI UN PROCES VERBAL INCHEIAT DE UN AGENT DE POLITIE.
Din sanctiunile ce pot fi aplicate pe drumurile publice din Romania, amenda este cea mai intalnita in viata de zi cu zi a unui conducator auto, iar motivele primirii sunt multiple, de la neadaptarea vitezei regulamentare, consumul de bauturi alcoolice, vorbitul la telefonul mobil in timpul sofatului, nepurtarea centurii de siguranta, neacordarea de prioritaea, acestea fiind doar cateva exemple des intalnite.
Sediul materiei in domeniul plangerilor contraventinale este Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
In ceea ce priveste contestarea procesului verbal de sanctionare a contraventiilor este important de stiut faptul ca procesul verbal poate fi contestat in termen de 15 zile de la momentul când este înmânat sau comunicat contravenientului de catre agentul constatator, conform legislației in vigoare.
Procedura comunicarii procesului verbal poate fi efectuata prin intermediul Postei Romane (la adresa stipulata in actul de identitate a contravenientului), sau personal, prin inmanarea procesului verbal de catre agentul constatator conducatorului auto.
Contestarea procesului-verbal se face prin redactarea unui act de investire a instantei, denumit plangere contraventionala, ce se depune pe rolul judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost constatata contraventia.
Astfel, in cazul in care un conducator auto considera ca este nedreptățit de Poliția Rutiera în urma primirii unei amenzi contraventionale, acesta poate contesta procesul-verbal de sancționare a contravenției in termen de 15 zile de la momentul primirii procesului verbal.
Plangerea contraventionala inregistrata pe rolul instantei de judecata suspenda executarea amenzilor până la data pronunțării hotărârii judecătorești. In cazul in care prin procesul verbal de contraventie s-a retinut si suspendarea permisului de conducere, incepand cu introducerea plangerii contraventionale pe rolul instantei si pana la ramanearea definitive a hotararii judecatoresti veti avea drept de circulatie. (permisul de conducere va fi restituit de catre Politie doar in urma prezentarii unui ,,certificate de grefa’’ din care sa rezulte exsitenta plangerii contraventionale formulata si inregistrata pe rolul instantei de judecata).
Dosarul plangerii contraventionale va fi intocmit in 2 exemplare si va contine:
– plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei;
– copie xerox act de identitate;
– procesul-verbal de contraventie;
Un aspect important pe care un conducator auto trebuie sa il cunoasca este si faptul ca in legislatia actuala amenda nu mai trebuie achitata in termenul maximum 48 de ore de la emiterea procesului-verbal de contraventie pentru a beneficia de reducerea acesteia la jumătate. Conform Legii nr.203/2018 perioada in care conducatorul auto poate achita amenda contraventionala sub beneficiul platii de doar 50% din amenda este in termen de 15 zile de la data inmanarii procesului verbal sau caculat de la data comunicarii acestuia.
Contestarea procesului verbal de contraventie poate fi contestat atunci cand acesta a fost intocmit, de catre agentul constatator, cu incalcarea conditiilor impuse de catre OG 2/2012, conditii ce pot fi de fond sau conditii de forma.
Trebuie sa stiti faptul ca procesul – verbal de constatare a contraventiei trebuie sa cuprinda obligatoriu, urmatoarele date:
- data și locul unde acesta este incheiat;
- numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator;
- datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de muncă al contravenientuli;
- descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite.
Conform legislatiei in vigoare, OG nr. 2/2001, lipsa mențiunilor privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, a codul numeric personal, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal.
Astfel, in cazul in care in procesul verbal constatati lipsa unuia din elementele mai sus aratate, rata de succes in urma contestarii procesului de constatare a contraventiilor este una foarte mare.
In ceea ce priveste nulitatea relativa a procesului verbal de constatare a contraventiei, este de retinut faptul ca Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că procesul-verbal de constatare a contravenţiei devine nul relativ atunci când fapta este descrisă incomplet de către agentul constatator.
Astfel, prin Decizia nr. 13/2018, a fost admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, stabilindu-se că, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 16 şi 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, descrierea insuficientă a faptei echivalează cu neîndeplinirea cerinţei privind descrierea faptei contravenţionale şi atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei.
Decizia este obligatorie pentru toate instanţele şi se aplică din momentul publicării actului în Monitorul Oficial.
In cazul in care horararea primei instantei, hotararea pronuntata de catrea Judecatoria care a fost investita cu judecarea plangerii contraventionale, este una care nu va multumeste si nu sunteti de acord cu aceasta, aveti posibilitatea sa depuneti apel impotriva hotararii, în maximum 15 zile de la comunicarea acesteia..
Odata ce apelul a fost inregistrat, executarea hotărârii pronuntata in fond se va suspenda pana la judecarea apelului.
In concluzie, in cauzul in care va considerati neindreptatiti si sunteti nemultumimi de sanctiunea aplicata, analizati cu atentie procesul – verbal de constatare a contraventiei si nu ezitati sa il contestati atunci cand aveti elemente care va pot garanta succesul.