EXECUTARE SILITA FIDEJUSORI
Pot sa ma apar impotriva executarii silite daca am garantat o societate in calitate de fidejusor?
Raspunsul este DA!Pot formula contestatie la executare in calitate de fidejusor, in situatia in care am garantat obligatiile unei societati comerciale, aceasta a ajuns in imposibilitate de indeplinire a obligatiilor asumate prin contracte, iar creditorii se indreapta impotriva mea. Nu are importanta daca avem sau nu si calitatea de asociat, administrator etc.
Debitorii fidejusori justifica interes in ceea ce priveste formularea contestatie la executare, fiindu-le aplicabile prevederile legale in materia executarii silite.
Astfel, putem formula contestatia atat impotriva actelor de executare pornite in dosarul executional, cat si impotriva titlurilor executorii, solicitand atat anularea executarii silite insesi, cat si a tuturor actelor de executare emanate in baza unui titlu executoriu conform caruia debitul nu a fost calculat corect.
Putem de asemenea sa solicitam sa se constate intervenirea prescriptiei dreptului de a obtine executarea silita, cat si intervenirea perimarii executarii silite.
O alta critica pe care o putem invoca in cadrul contestatiei este legata de lipsa caracterului cert, lichid si exigibil al creantei.
Atunci cand debitul este neconform cu realitatea – nu se justifica suma solicitata, persoana interesata poate face dovada in fata instantei de judecata, sau poate cere creditorului sa faca dovada sumelor solicitate.
Conform art. 663 Cod Proc. Civila:
Alin. 1 – „Creanta este certa cand existenta ei neintoielnica rezulta din insusi titlul executoriu”
Alin. 2 – „creanta este lichida atunci cand obiectul ei este determinat sau cand titlul executoriu contine elemente care permit stabilirea lui”
Alin. 3 – „creanta este exigibila daca obligatia debitorului este ajunsa la scadenta sau acesta este decazut din beneficiul termenului de plata”
Asadar, conform celor anterior mentionate, in cadrul contestatiei la executare chiar si in calitate de fidejusori putem ridica orice incident de fond, de validitate si de drept substantial. Critica poate viza orice nemultumire a debitorului referitoare la creanta, acte de executare sau continutul titlului executoriu.