EXECUTARE SILITA/ CONTESTATIE LA EXECUTARE BANCILE PIERD DIN NOU!
Nu este o noutate, insa este o certitudine faptul ca Bancile nu asteapta, nu negociaza, nu asculta, nu urmaresc nevoile clientior lor, ba din contra… Pare ca sistemul bancar urmareste mai de graba sa se ajunga la o varianta de impas pentru consumator, fie pentru a-i impune oferte proprii, fie pentru a demara procedura executarii silite impotriva acestuia.
Instanta a decis din nou intr-un alt dosar faptul ca se impune “anularea executarii silite, respectiv a tuturor actelor de executare silita, precum si intoarcerea executării silite şi restituirea integrală către contestator a tuturor sumelor executate silit”.
In speta, pentru a decide in acest sens, instanta a constatat faptul ca “[…]poprirea a fost infiintata fara comunicarea titlului executoriu catre debitori si fara comunicarea incheierii de incuviintare a executarii.”
Dosarul de executare era un dosar deschis in anul 2015, fiindu-i aplicabile prevederile art. 666, Cod Procedura Civila in vigoare la acea data.
Art. 666 Înştiinţarea debitorului
(1) Dacă cererea de executare a fost încuviinţată, executorul judecătoresc va comunica debitorului o copie de pe încheierea dată în condiţiile art. 665, împreună cu o copie, certificată de executor pentru conformitate cu originalul, a titlului executoriu şi, dacă legea nu prevede altfel, o somaţie.
(2) Comunicarea titlului executoriu şi a somaţiei, cu excepţia cazurilor în care legea prevede că executarea se face fără somaţie ori fără comunicarea titlului executoriu către debitor, este prevăzută sub sancţiunea nulităţii executării.
Potrivit art.782 Cod Procedura Civila, “(1) Poprirea se infiinteaza fara somatie, in baza incheierii de incuviintare a executarii silite, prin adresa in care se va preciza si titlul executoriu in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, ce va fi comunicata celei de-a treia personae aratate la art. 780 alin. (1), impreuna cu incheierea de incuviintare a executarii. Despre masura luata va fi instiintat si debitorul, caruia i se va comunica, in copie, adresa de infiintare a popririi, la care se vor atasa, in copie certificate, incheierea de incuviintare a executarii si titlul executoriu, in cazul
in care acestea din urma nu i-au fost anterior communicate.”
Prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 895/2015, publicata in Monitorul Oficial nr. 84 din 4 februarie 2016 a fost admisa exceptia de neconstitutionalitae si s-a constatat ca dispozitiile art. 666 din Codul de Procedura Civila sunt neconstitutionale., insa, cu privire la efectele Deciziei, tot Curtea constata ca pe perioada de activitate a unui act normative, acesta se bucura de prezumtia de constitutionalitate, astfel incat decizia nu se va aplica in privinta procedurilor de executare silita incuviintate pana la data publicarii sale.
Asadar, daca incheierea de incuviintare a executarii silite a fost intocmita de executorul judecatoresc anterior publicarii Deciziei Curtii Constitutionale si nu a fost niciodata comunicata debitorilor pentru ca acestia sa o poata contesta, executarea silita poate fi anulata pe calea instantei de judecata!